spenótos pesto-s csirke

imádom, amikor elfelejtem az e-bay jelszavamat és nem is jó az a jelszó, amit eltárolt a gép és tisztára összekavarodás van az új jelszókérés közben, azonosító titkos mondatok után újraírdbeésblablabla, nem működik, majd egyszer csak eszedbe jut a régi, manapság már tiszta cyber-paranoid az ember és 23 karakteres jelszavakat használok meg változtatgatom néhány havonta és tiszta kavar az egész. 

na de jön is nemsokára az összes cyber-paranoid rémálma-titkosvágya-öröme-félelmeinekbeigazolódása-bizonyítékaparanoizmusra film:

de inkább térjünk rá az ebédre. imádom a pastát. vapianóban rákos tejszínes spenótos pesztós tészta nyamm. olyan 900 kcal körül mozog előzetes számításaim alapján (közbe kiszámoltam 1024). ennek örömére elkészítettem a diéta barát 526 kcal verziót, magasabb fehérjetartalom, jelentősen alacsonyabb zsírtartalom felkiáltással de legalább olyan finom. persze még ebből is ki lehet spórolni pár kalóriát, de azért maradjunk a viszonylagos egyszerűségnél, de aki házilag nekiáll bazsalikomot őrölni és csinál házi pestó-t az csillagos ötös.

hozzávalók egy fő jóétvágyú ember adagjához:
- egy evőkanál pesto mártás
- 3 evőkanál joghurt (minél zsírszegényebb annál jobb)
- nyer spenótból egy jó nagy marékkal
- 200 g nyers csirkemirkemellecske
- 2 gerezd fokhagyma
- újhagyma vagy valami hagyma
- chilipaprika
- egy szelet teljes kiőrlésű tortilla lap
- grana padano reszelék

kockára vágott csirkét megpirítod, evőkanál pesztót rá, ha már fehér kivülről, apróra szelt újhagymával megszórod. készre sütöd a húst, csilivel szórod. 3 evőkanál joghurtot teszel hozzá, tűzről levéve, elkevered, fokhagymát rányomod, maréknyi nyers spenótlevelet rászórsz, visszateszed a tűzre, megrottyantod, h a spenót is kicsit megpuhuljon. sózod (ha még kell, bár a pesto sós). grana padanot ráreszelve teljes kiőrlésű tortillába töltve ajánlom.

tortillával együtt: 526 kcal

- 46 % fehérje
- 32 % szénhidrát
- 22 % zsír

tökéletes ebéd, aki fanatikus le tud faragni még a zsírszázalékból --> házi pesto - kevesebb oliva, zsírszegényebb joghurt (én általánossal számoltam, de még mindig zsírszegényebb mintha tejszínnel csináltam volna...)

laikusoknak: a legjobb ha étkezésed 30% fehérje, 20 % zsír, 50 % szénhidrát, ha szálkásításban nyomulsz, kábé, persze bonyolultabb (testsúlyod x 1,2 g fehérje naponta meg ilyenek is számítanak), persze valami épp-eszű kalóriabevitellel számolva egy napra. reggeli legyen magas szénhidráttartalmú (lassan lebomló: teljes kiőrlésű stb), ebédnél nőjön a fehérje arány, vacsorára ha lehet csak fehérje és saláta monnyuk. napi 5-6 étkezés ajánlott.

na most mindenki azt mondja, jaj de bonyolult meg izé meg minek, meg nem vagyok testépítő, meg nem vagyok nemtommi, hát szerintem meg manapság muszáj tudatosan táplálkozni. a kocsid mit szólna, ha diesel helyett egy kis kutyapisit is nyomnál bele, mert miértne? nem azt mondom, hogy soha többé ne együnk fagyit, de ha már úgyis mindenki bedobozolt-lefagyasztott-számítógépezős-lelassult-kiszolgált-lusta-bambulós-kényelmes életet él, akkor tiszta mirelit lesz a seggedben a narancsbőr is, nemcsak a kajád, és atombombával se lehet majd onnan kirobbantani meg kimkardashianféletöbbszázmilliódollárral sem lehet szépen megkérni, hogy tűnjön el onnan. szóval ha közeleg a világvége, jobb felkészülni, mert a finomított cukorfüggők úgy fogják kaparni a falat, mikor összeomlik a világgazdaság és nem lehet kapni mekis kaját meg m&m's-et h öröm lesz nézni. muhahahahahahahaha.

najó nem ezért, de tényleg a tested egy finommechanikai-gépezet, ha rendesen bánsz vele, csiszolgatod meg a megfelelő adalékanyagokkal kezeled a csapágyait, sokáig fog működni és még szép is lesz.

na ennek örömére eszek is egy stroopwafelt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések